Od juna ove godine kontrola kvaliteta po evropskom HASAP (HACCP) standardu biće primenjivana i na tradicionalni domaći specijalitet - burek. Reč je o kontroli proizvodnje, od brašna do tepsije. Vlasnici buregdžinica plaše se da će ovoliki nameti zatvoriti pekare mnogih njihovih kolega. Već se javljaju neke agencije koje nude svoje usluge za izradu sertifikata za pet-šest hiljada evra. I tajni recepti starih buregdžija otići će u istoriju. Od juna, za kada je najavljena primena novih standarda, bureci će morati da budu pod konac isti. Od jedne vrste brašna i sa najmanje 20 odsto sadržaja mesa ili sira. Nije jasno šta se htelo ovim novim propisima, jer je Poljoprivredna inspekcija i do sada kontrolisala kvalitet proizvoda. Kako god da se ova priča završi, ljubitelji bureka nepogrešivo će znati da procene koji je pravi.
HASAP standard kvaliteta uskoro će morati da primenjuju i buregdžinice. Pekari su saglasni da je to još jedan bespotrebni državni namet, pošto se dobijanje sertifikata plaća.
Od juna ove godine kontrola kvaliteta po evropskom HASAP (HACCP) standardu biće primenjivana i na tradicionalni domaći specijalitet - burek.
Reč je o kontroli proizvodnje, od brašna do tepsije. Vlasnici buregdžinica plaše se da će ovoliki nameti zatvoriti pekare mnogih njihovih kolega.
Već se javljaju neke agencije koje nude svoje usluge za izradu sertifikata za pet-šest hiljada evra, navodi Prvoslav Janković, vlasnik pekare "Janković" u Požarevcu.
I tajni recepti starih buregdžija otići će u istoriju. Od juna, za kada je najavljena primena novih standarda, bureci će morati da budu pod konac isti. Od jedne vrste brašna i sa najmanje 20 odsto sadržaja mesa ili sira.
Prvoslav Janković napominje da mu nije jasno šta se htelo ovim novim propisima, jer je Poljoprivredna inspekcija i do sada kontrolisala kvalitet proizvoda.
Kako god da se ova priča završi, ljubitelji bureka nepogrešivo će znati da procene koji je pravi.